Twitter in het kort

Voordat we wat verder ingaan op de geschiedenis van Twitter en wat Twitter allemaal teweeg heeft gebracht, vertellen we je eerst wat meer over wat het nu eigenlijk is. In het kort kunnen we vertellen dat Twitter een gratis internetdienst is dat bekend staat om haar korte en vlugge berichtjes van maximaal 140 tekens. Men kan kort en krachtig reageren op bijvoorbeeld nieuws, gebeurtenissen en uitspraken.

Twitter en het nieuws

Twitter werd met name bekend vanwege de snelle reacties omtrent (natuur)rampen zoals bijvoorbeeld de noodlanding die werd gemaakt door US Airways-vlucht 1549, de vliegtuigcrash van Turkish Airlines-vlucht 1951 en het overlijden van bekende acteurs en publieke figuren.

Hoe werkt Twitter?

twitter beursgang tweetWie Twitter gebruikt en een berichtje de ether in stuurt, die verstuurd dan een ‘tweet’. En is aan het ‘tweeten’. Twitter wordt ook wel eens omschreven als een microblog dat door haar miljoenen gebruikers wordt bijgehouden, gedeeld en waar men op elkaar reageert en dus met elkaar communiceert.

Twitter is beschikbaar voor alle desktop én mobiele apparaten. Waar men internet heeft kan men gebruikmaken van de online dienst, die volledig gratis is.

Door de enorme populariteit van het sociale media maken veel bedrijven dankbaar gebruik van het platform om hun producten en diensten aan te bieden en aan te prijzen. Het wordt dan ook vaak als een verlengstuk van de marketing gebruikt. Via Twitter kan namelijk eenvoudig én direct contact worden onderhouden met de doelgroep en de (potentiële) klanten van het bedrijf. Daarnaast kan er via Twitter ook meer naamsbekendheid op worden gebouwd.

Historie van de social media gigant

Nu we weten wat Twitter is en wat het kan, kunnen we wat verder in gaan op de historie van het platform dat een paar honderd miljoen actieve gebruikers heeft. In maart 2006 werd Twitter voor het eerst opgericht, maar maakte het onderdeel uit van een onderzoek binnen Odeo, het toenmalige webbedrijf van Obvious Corp en haar founders Noah Glass en Jack Dorsey. De uitgever van het huidige Twitter. In 2007 won Twitter de South by Southwest Web Award in de categorie Blog. De beruchte speech volgde: “We’d like to thank you in 140 characters or less. And we just did!”

In mei 2007 verkochten Glass en Dorsey Odeo, wat het project Twitter ten voordele kwam. Inmiddels heeft ook Twitter de afgelopen zeven jaar flink geschiedenis geschreven door honderden miljoenen actieve gebruikers te faciliteren waaronder bekendheden als Barack Obama, Geert Wilders, Femke Halsema, Ricky Gervais, Oprah en nog veel meer.

Mijlpalen in het korte bestaan

22 november 2009, de dag dat het woord ‘twitteren’ werd verkozen tot woord van het jaar door het Genootschap Onze Taal. In augustus 2011 telde Twitter plusminus een miljoen actieve Nederlanders, wat op zichzelf al vrij bijzonder is. In Nederland staat Twitter vooral bekend om haar snelle en vaak grappig bedoelde berichtjes op actualiteiten met uiteenlopende onderwerpen, maar wereldwijd heeft Twitter een grote impact. Tweets die voor altijd de geschiedenis boeken in gaan zijn onder andere van @MarsPhoenix over de ontdekking van ijs en dus water op Mars, het vliegtuig dat een landing maakte in de Hudson-river, het aftreden van Paus Benedictus XVI en de massale protesten in Egypte.